Főoldal >  Hírek  >  Nyertes GOP pályázat
Nyertes GOP pályázat
2011.08.05

A GreyMatter Kft. 2010-ben GOP.2009 1.3.1/A eKereskedelemmel kapcsolatos K+F pályázatot nyert.

A projekt tárgya egy olyan intelligens eKereskedelmi megoldás készítése, amely

1) Képes segítséget nyújtani az ár-összehasonlító oldalak adatbázis építésének folyamatában.

Ez az ún. "webáruház crawler" képes egy-egy webáruház termékhalmazát (termékek nevét, jellemzőit, árát, stb.) adatbázisba menteni, illetve az adatbázist automatikusan frissíteni, hogy az folyamatosan naprakész adatokat tartalmazzon, mindezt a hardver erőforrások optimális kihasználása és az emberi beavatkozás mértékének minimalizálása mellett.

2) Képes az azonos területen működő, mindazonáltal különböző áruházakhoz tartozó termékek halmazainak az összehasonlítására.

A termék összehasonlító modul felismeri, ha egy webáruház adott terméke egy másik webáruházban is forgalmazva van, akkor is, ha különböző név alatt fordul elő.

A felsorolt célok megvalósítása az alábbi területek legfrissebb kutatási eredményeinek felhasználásával történik: információ kinyerés, adat- és szöveg-bányászat, és a szemantikus web.

3) Üzleti hasznosítás

Az üzleti hasznosítás céljából kifejlesztésre kerülnek az ún. webservice-ek, amelyek az adatbázisra épülő adatszolgáltatást végzik. Ezekre előfizetve egy webáruház lekérdezheti, többek között, hogy egy választott termékét más, konkurens webáruházak forgalmazzák-e, ha igen, milyen áron, ha nem, akkor melyek a leghasonlóbb termékek (és milyen áron), amelyeket forgalmaznak.

A végtermék célközönségét a hazai és külföldi webáruházak és ár-összehasonlító cégek alkotják. Referenciaként a holland Compare Group ár-összehasonlító céget jelöljük meg, akikkel 2011 januárja óta dolgozunk együtt.